digorda.jpg

KAI kalkınma vakfından Kars’ta tarihi panel

İstanbul Kars Ardahan Iğdır kalkınma Kültür sanat komisyon Başkanı Prof . Dr. Oktay Belli Kars'ta Karsın tarihi ve kaya üstü yazılar hakkında panel yaptı.

Halk eğitim Merkezinde yapılan Panele yoğun katılım oldu

Açılışını Kars Mili eğitim müdürü Yıldırım Alkış yaparken Kars Çanakkale'dir. Kars Kafkasların kültür başkentidir tarih ve Kültürünü anlatılmamakla  bitirilmeyen Kars  kültür hazinesidir dedi.

KAI Kalkınma Vakfına panele katkılarından dolaya teşekkür eden Yıldırım alkış, İlimizin tarihi kültürünün kaya üstü resim gibi önemli tarih bilgileri bize sunmak için gelen Prof . Dr. Oktay belliye Teşekkür etti

Oktay Belli 40 yıllardır karsın tarihin yazıyorum

Konuşmasına slayt gösterisiyle başlayan Porf . Dr. Oktay Belli Kars bölgesinde bulunan kaya resimlerini göstererek şunları söyledi.

Karsın 4 kilometre güney batısında bulunu borluk vadisinde prehistorik tarih öncesi –döneme ait kaya üstü resimleri günümüz' den 12 bin yıl öncesine aittir. Anadolu ve dünyanın diğer şehirlerde bir kentin 4 kilometre uzaklığında bu kadar eskiye giden kaya üstü resimleri bulunmamaktadır.

Bu yüzden karsın kent tarihi günümüzden 12 bin yıl öncesine gitmektedir.

Günümüzden 3 bin yıl öncesinde Kars diavehi kayalığının sınırları içerinde bulunmaktadır.

Milattan önce 9. 7. yüz yıllar arasında doğu Anadolu bölgesinde Egemenliğin sürdüren Urartu krallığı Kars Kafkasya bölgesini hakimiyetini altına almıştır

Urartu krallığı döneminde Kars bölgesi çivi yazısı ile tanınmıştır, zivin Taşköprü ve Hanak'ta kayalıklar üzerinde bulunan çivi yazıları günümüze kadar varlığın korumaktadır.  Kars Kafkasların Anadolu'ya açılan en büyük ve en somut kapısıdır. Porf . Dr. benli karsın tariki ve kültürü hakkında unutulmayacak bir sunum yaptı.

KAI Vakfı üyelerine çiçek verdi

Panel sonunda Prof. Dr. Oktay Belli ve eşi Prof. Dr.Güzin Suhran Belli'ye bir çiçek verdi

Daha sonra Kars Ardahan Iğdır Kalkınma vakfı üyelerin sahneye devlet eden Alkış bir hatır fotoğraf çektiler

Tacettin Durmuş-Suat incedere/Kars/Siyasal Birikim